Een pet nat, of voluit pétillant naturel, is een lichte, eenvoudige, fruitige schuimwijn. Het is een stijl die erg verschilt van beter bekende schuimwijnen die op traditionele manier worden gemaakt, zoals champagnes en cava's. Om het verschil tussen beide stijlen te verstaan, is het belangrijk om eerst even naar het fenomeen 'fermentatie' te kijken.
Een fermentatie is de omzetting van suikers (van nature aanwezig in druiven, zoals in iedere andere fruitsoort) door gisten (aangekocht of wild) in alcohol en CO2 (en een klein beetje sulfiet, maar dat is voor een andere keer). Wijn is dus gefermenteerd druivensap. Die CO2, die bij stille wijnen gewoon is ontsnapt, zorgt uiteindelijk voor de bubbel in het glas.
Bij het maken van een pet nat, gaat de wijnmaker wijn bottelen tijdens de fermentatie. De wijn gaat dus in de fles voordat alle suikers zijn omgezet. Er wordt niet gefilterd, resterende suikers en gisten komen dus in de fles terecht en de fermentatie gaat bij gevolg verder op fles. De fles is afgesloten met een kroonkurk, dus de CO2 die ontstaat bij het vervolg van de fermentatie blijft in de fles. Resultaat: een licht mousserende wijn.
Maar wat gebeurt er dan bij een cava of champagne? Schuimwijnen die op traditionele manier worden gemaakt, ondergaan een tweede vergisting op fles. Eerst wordt er een basiswijn gemaakt, dus een stille wijn, waarbij een eerste fermentatie plaats vindt. Deze basiswijn wordt gebotteld, er wordt een mengeling van suiker en gist toegevoegd en de fles wordt afgesloten met een kroonkurk. Je raadt het al: de toegevoegde gisten gaan de toegevoegde suikers omzetten, opnieuw in alcohol en CO2, en de tweede fermenatie is een feit. Nog kenmerkend voor schuimwijnen die op traditionele manier worden gemaakt is de rijping 'sur lattes' die plaats vindt na de tweede fermentatie. Door de schuimwijn te laten rusten/liggen/rijpen op de gistcellen (die nog steeds in de fles zitten), gaat de schuimwijn aan complexiteit en textuur winnen. Bij een lange rijping sur lattes gaan er zich gist-, brioche,- en koekjesaroma's ontwikkelen, met een rijke, romige schuimwijn tot gevolg.
Pet nat versus méthode traditionelle: een pet nat is minder complex, is gemaakt op fruit en heeft een lichtere mousse; schuimwijnen op traditionele manier gemaakt zijn complexer in aroma's en textuur en hebben een vollere mousse. Erg verschillend dus, ook in prijs, maar afhankelijk van de gelegenheid en het gezelschap even smaakvol!
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.