Mensen reageren regelmatig verwonderd of zelfs geschokt wanneer ik een fles wijn met een kroonkurk boven haal. Voor velen ziet het er goedkoop uit, net zoals wijnen die worden afgesloten met een schroefdop. Velen gaan de inhoud van zulke flessen dan ook al gauw als "goedkoop" en van mindere kwaliteit bestempelen. Volledig onterecht eigenlijk, want de kwaliteit van de wijn hangt niet per se af van welk afluitingssysteem de wijnmaker koos.
Traditioneel werden wijnflessen inderdaad afgesloten met een kurk. Op die manier kon wijn gebotteld en bewaard worden zonder te oxideren. En sterker nog, de wijn kan verder evolueren in de fles doordat kurk poreus is dus net voldoende zuurstof toelaat om dit mogelijk te maken. Kurk is 100% natuurlijk en volledig biologisch afbreekbaar. Maar wist je dat kurk anderzijds ongelooflijk duur en schaars wordt? (Kurk wordt ontgonnen uit zogenaamde kurkeiken. Deze eiken moeten minstens 25 jaar oud zijn vooraleer ze ervoor in aanmerking komen!)
Daarbij moet je weten dat het merendeel van de wijnen geproduceerd wordt om binnen de 5 jaar te consumeren: deze wijnen hebben geen baat bij een luchtdoorlaatbaar afsluitingssysteem, in tegendeel. Waarom zou je dan niet kiezen voor een goedkoper alternatief zoals een schroefdop of een kroonkurk?
Bij de keuze voor een alternatief kan ook meespelen dat de wijnmaker het risico op kurksmaak (wijnfout door bacteriën en schimmels die in de schors van de kurkeik kunnen huizen) wil elimineren.
Wist je dat er trouwens naast de kroonkurk en de schroefdop tegenwoordig ook vaak glas wordt gebruikt om wijnflessen af te sluiten? En ten slotte bestaan er nog stoppen gemaakt van kunststof (in dezelfde vorm als een kurk) of Diam kurken (dit zijn kurken gemaakt van gerecycleerde, gemalen kurk en bindmiddel etc.), maar daarover een volgende keer meer!
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.