• Startpagina
  • Over
    • Over Charlotte On Wine
  • Contact
    • Contactgegevens
  • Vat Wijn
  • Aanbod
    • Vat Wijn
    • Vat Wijn on demand
    • Advies en consulting
    • Training van je personeel
  • Gist bottleshop
  • Wijnweetjes
    • Wat is oranje wijn?
    • Wat betekent 'sur lie'
    • Wijn met een kroonkurk?
    • Pet wat?!
  • Meer
    • Startpagina
    • Over
      • Over Charlotte On Wine
    • Contact
      • Contactgegevens
    • Vat Wijn
    • Aanbod
      • Vat Wijn
      • Vat Wijn on demand
      • Advies en consulting
      • Training van je personeel
    • Gist bottleshop
    • Wijnweetjes
      • Wat is oranje wijn?
      • Wat betekent 'sur lie'
      • Wijn met een kroonkurk?
      • Pet wat?!
  • Startpagina
  • Over
    • Over Charlotte On Wine
  • Contact
    • Contactgegevens
  • Vat Wijn
  • Aanbod
    • Vat Wijn
    • Vat Wijn on demand
    • Advies en consulting
    • Training van je personeel
  • Gist bottleshop
  • Wijnweetjes
    • Wat is oranje wijn?
    • Wat betekent 'sur lie'
    • Wijn met een kroonkurk?
    • Pet wat?!
Charlotte On Wine

Gevat natuurlijk

Gevat natuurlijkGevat natuurlijkGevat natuurlijk

Wijn met een kroonkurk?!

Mensen  reageren regelmatig verwonderd of zelfs geschokt wanneer ik een fles  wijn met een kroonkurk boven haal. Voor velen ziet het er goedkoop uit,  net zoals wijnen die worden afgesloten met een schroefdop. Velen gaan de  inhoud van zulke flessen dan ook al gauw als "goedkoop" en van mindere  kwaliteit bestempelen. Volledig onterecht eigenlijk, want de kwaliteit  van de wijn hangt niet per se af van welk afluitingssysteem de wijnmaker  koos.

Traditioneel werden wijnflessen inderdaad afgesloten met   een kurk. Op die manier kon wijn gebotteld en bewaard worden zonder te  oxideren. En sterker nog, de wijn kan verder evolueren in de fles  doordat kurk poreus is dus net voldoende zuurstof toelaat om dit  mogelijk te maken. Kurk is 100% natuurlijk en volledig biologisch  afbreekbaar. Maar wist je dat kurk anderzijds ongelooflijk duur en  schaars wordt? (Kurk wordt ontgonnen uit zogenaamde kurkeiken. Deze  eiken moeten minstens 25 jaar oud zijn vooraleer ze ervoor in aanmerking  komen!)

Daarbij moet je weten dat het merendeel van de wijnen  geproduceerd wordt om binnen de 5 jaar te consumeren: deze wijnen hebben  geen baat bij een luchtdoorlaatbaar afsluitingssysteem, in tegendeel.  Waarom zou je dan niet kiezen voor een goedkoper alternatief zoals een  schroefdop of een kroonkurk?

Bij de keuze voor een alternatief  kan ook meespelen dat de wijnmaker het risico op kurksmaak (wijnfout  door bacteriën en schimmels die in de schors van de kurkeik kunnen  huizen) wil elimineren.

Wist je dat er trouwens naast de  kroonkurk en de schroefdop tegenwoordig ook vaak glas wordt gebruikt om  wijnflessen af te sluiten? En ten slotte bestaan er nog stoppen gemaakt  van kunststof (in dezelfde vorm als een kurk) of Diam kurken (dit zijn  kurken gemaakt van gerecycleerde, gemalen kurk en bindmiddel etc.), maar  daarover een volgende keer meer!



Copyright © 2025 Charlotte On Wine - Alle rechten voorbehouden

  • Privacybeleid

Ondersteund door

Deze website maakt gebruik van cookies.

We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.

AfwijzenAccepteren