Surlie is de charmante natuurwijnbar in de Wandelingstraat in Leuven @surlie_natuurwijnen, maar wat betekent het eigenlijk?
Sur lie (of op de lies) betekent op de gistcellen of op de droesem. een wijn die sur lie heeft gerijpt, heeft dus op de gistcellen gerijpt of gelegen. Wat houdt dat in?
Wijn is gefermenteerd druivensap: gisten (natuurlijk of toegevoegd) gaan de suikers aanwezig in de druiven verteren en omzetten in alcohol (onder andere, er komen nog andere stoffen vrij, maar da's voor een andere keer). Wanneer alle suikers zijn omgezet, dwarrelen de gistcellen naar de bodem van het vat of ander recipiënt. Als je de wijn dan nog laat rusten of rijpen op die gistcellen, dan rijpt de wijn sur lie.
Hierdoor wordt de wijn complexer, zowel qua textuur, want deze wordt voller, romiger, maar ook qua aroma's: gist- en broodaroma's ontwikkelen zich, en na lange tijd zelfs aroma's van koekjesdeeg of brioche. Bovendien maakt rijping sur lie een wijn meer weerbaar tegen oxidatie en komt het de stabiliteit van de wijn ten goede. Dit proces noemen we autolyse.
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.