• Startpagina
  • Over
    • Over Charlotte On Wine
  • Contact
    • Contactgegevens
  • Vat Wijn
  • Aanbod
    • Vat Wijn
    • Vat Wijn on demand
    • Advies en consulting
    • Training van je personeel
  • Gist bottleshop
  • Wijnweetjes
    • Wat is oranje wijn?
    • Wat betekent 'sur lie'
    • Wijn met een kroonkurk?
    • Pet wat?!
  • Meer
    • Startpagina
    • Over
      • Over Charlotte On Wine
    • Contact
      • Contactgegevens
    • Vat Wijn
    • Aanbod
      • Vat Wijn
      • Vat Wijn on demand
      • Advies en consulting
      • Training van je personeel
    • Gist bottleshop
    • Wijnweetjes
      • Wat is oranje wijn?
      • Wat betekent 'sur lie'
      • Wijn met een kroonkurk?
      • Pet wat?!
  • Startpagina
  • Over
    • Over Charlotte On Wine
  • Contact
    • Contactgegevens
  • Vat Wijn
  • Aanbod
    • Vat Wijn
    • Vat Wijn on demand
    • Advies en consulting
    • Training van je personeel
  • Gist bottleshop
  • Wijnweetjes
    • Wat is oranje wijn?
    • Wat betekent 'sur lie'
    • Wijn met een kroonkurk?
    • Pet wat?!
Charlotte On Wine

Gevat natuurlijk

Gevat natuurlijkGevat natuurlijkGevat natuurlijk

Wat betekent 'sur lie'?

Surlie is de charmante natuurwijnbar in de Wandelingstraat in Leuven @surlie_natuurwijnen, maar wat betekent het eigenlijk?


Sur lie (of op de lies) betekent op de gistcellen of op de droesem. een wijn die sur lie heeft gerijpt, heeft dus op de gistcellen gerijpt of gelegen. Wat houdt dat in? 


Wijn is gefermenteerd druivensap: gisten (natuurlijk of toegevoegd) gaan de suikers aanwezig in de druiven verteren en omzetten in alcohol (onder andere, er komen nog andere stoffen vrij, maar da's voor een andere keer). Wanneer alle suikers zijn omgezet, dwarrelen de gistcellen naar de bodem van het vat of ander recipiënt. Als je de wijn dan nog laat rusten of rijpen op die gistcellen, dan rijpt de wijn sur lie. 


Hierdoor wordt de wijn complexer, zowel qua textuur, want deze wordt voller, romiger, maar ook qua aroma's: gist- en broodaroma's ontwikkelen zich, en na lange tijd zelfs aroma's van koekjesdeeg of brioche. Bovendien maakt rijping sur lie een wijn meer weerbaar tegen oxidatie en komt het de stabiliteit van de wijn ten goede. Dit proces noemen we autolyse. 


Copyright © 2025 Charlotte On Wine - Alle rechten voorbehouden

  • Privacybeleid

Ondersteund door

Deze website maakt gebruik van cookies.

We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.

AfwijzenAccepteren